Συνταγες της Λεσβου

Παλιά τιμή: 17.50€

Βάρος: 0.350kg

25 τεμάχια διαθέσιμα

Άμεσα διαθέσιμο

Μία ευχάριστη περιήγηση στην ιδιαίτερη και πολυδιάστατη κουζίνα της Λέσβου.

Με βασικές επιρροές από την Μικρά Ασία, την Αλεξάνδρεια αλλά και από αλλά μέρη στα οποία υπήρχε Ελληνισμός, η Λέσβος έχει μακρά παράδοση ξεχωριστής τοπικής κουζίνας με γεύσεις και φρέσκα υλικά από το πλούσιο σε παραγωγή νησί του Βόρειου Αιγαίου.

Το βιβλίο του ντόπιου σέφ και γευσιγνώστη Στρατή Πανάγου είναι μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την κουζίνα της Λέσβου.

Μιά μικρή εισαγωγή από τον συγγραφέα για γνωριμία με το περιεχόμενιο του βιβλίου :


'ΓΙΑ ΜΕΡΑΚΛΗΔΕΣ , ΜΟΝΟ!!!
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Γεια σας,
Να παρουμε τα πραγματα από την αρχη.
«ΜΕΡΑΚ» είναι η περιέργεια,αυτος που ρωταει,ψαχνει,αναζητα,αναλυει κ.λ.
Σε ελευθερη μεταφραση λοιπον ο Μερακλης είναι ο «ψαγμενος»αυτος που ξερει που εχει φρεσκο ψαρι και πως το ξεχωριζεις,ποιος φουρνος καιει με ξυλο ελιας,τι ιδαιτερο υλικο κανει τη διαφορα στην ταδε συνταγη,που θα βρει κανεις Βαλανια(αρσενικα μυδια,πολύ σπανια πρεπει να σπασεις το βραχο για νατα βγαλεις.)ειχε πλακα όταν ημουν γυρω στα 25 και επινα ουζα με δυο παππουδες στην Αποθηκα του κολπου Καλλονης,μου ειπαν ότι αυριο θα πανε για ψαρεμα να βγαλουν βαλανια και αν ηθελα να παω μαζι τους.
Ετσι το πρωι ηρθαν με τις βαριοπουλες στους ωμους και ένα περιπαιχτικο χαμογελο.. –εσυ ..συνεργα δεν εφερες κι εσκασαν στα γελια βλεποντας την απορια στα ματια μου.
Μετα εμαθα γιατι.
Μου ελεγε ο παππους μου,δεν γινεται να «δηλωνεις» καλοφαγας και να μην ενδιαφερεσαι ποια υλικα χρησιμοποιηθηκαν,ο χρονος ψησιματος και σε τι πιατο σερβιρεται, με ποιο κρασι συνοδευεται καλλιτερα,και σε τι ποτηρι,γιατι; Επειδη πρωτα τρωμε με τα ματια η τη μυτη μετα με το στομα ,δηλαδη γευστικους καλυκες,γλωσσα ,ουρανισκο κ.λ.οχι αστεια.
Καλως ηλθατε λοιπον, Ψαγμενοι,μερακληδες,καλοφαγαδες, σ ένα ταξειδι γευσεων στο νησι με την μεγαλη γαστρονομικη κληρονομια.
Το νησι που το περπαταγε για 2-3 χρονια ο Αριστοτελης μαζι με τον μαθητη και κατοπιν διαδοχο και συνεχιστη της καταγραφης της πανιδας και της χλωριδας.
Ο μαθητης ηταν ο Τυρταμος κατά κοσμον αλλα γνωστος ως Θεοφραστος.ονομα που του εδωσε ο δασκαλος του για την ευφραδεια του.
Υπαρχει το βιβλιο του Θεοφραστου με τον τιτλο «ΠΕΡΙ ΟΣΜΩΝ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΠΕΡΙ ΙΧΘΥΩΝ» θα καταλαβετε
Τον πλουτο των γνωσεων,τα μυστικα της υγιεινης διατροφης από τον 4ο αιωνα π.χ. Αν αναλογιστουμε ότι εζησε 83 χρονια
(370π.χ.-287π.χ.)ηξερε παρα πολλα και μπορειτε να μαθετε και σεις αλλα τοσα αμα παρατησετε το tweeter και το smartphone και πιασετε κανενα βιβλιο.Δικαιως θεωρειται ο πατερς της βοτανολογιας.
Τι;, πως; Όχι δεν προωθουσε superfoods της εποχης του.
Αυτά πρεπει να τα διαβασε και ο διασημοτερος καλοφαγας
Στην Ιστορια, ο ΛΟΥΚΟΥΛΟΣ(ρωμαιος στρατηγος 106Π.Χ.-57Π.Χ.)τουτος δω ο στρατηγος κατειχε και την πολεμικη τεχνη αλλα και την τεχνη του «ευ ζειν».αφου πρωτα πολιορκισε την Μυτιληνη και την κατελαβε,εχτισε μιαν επαυλη-εξοχικη κατοικια και μεσα σ αυτην την περιφημη ιχθυοδεξαμενη για να εχει το φρεσκο του ψαρακι και ότι άλλο φρουτο εβγαζε η θαλασσα και τουτος ο γιαλος, ο Μακρυ-γιαλος της Μυτιληνης ειχε πολύ πλουτο ιδαιτερα σε οστρακοειδη,
Οοοο Λευκιος Λευκινιος Λουκουλος λοιπον(σας ζαλισα και δεν το θελω)εχτισε την ιχθυοδεξαμενη, τμημα της οποιας θα δειτε και σημερα(φωτο)εκει κοντα στο γηπεδο της Μυτιληνης.ηταν δε ενας ορθογωνιος χωρος με 6,5Χ4,8 μετρα και υψος 2,18 μετρα,με υποδοχες στις εσωτερικες οψεις των τοιχωνγια τα ξυλινα φραγματα η τις φωλιες για τα οστρακοδερμα,ενώ ενας χτιστος αγωγος χρησιμευε για την ανανεωση του θαλασσινου νερου. ΟΥΦ!! Σας τα ειπα και ξεθυμανα και τη επομενη φορα που θα πατε προς Μακρυ γιαλο καντε μια σταση για λιγα λεπτα και καμαρωστε αυτό που ανακαλυψε άλλος ενας θαυμαστης καλοφαγας της Μυτιληνης.
Αρκετα με τα κατασκευαστικα το ταξεθδι ξεκιναει ,
Παμε για κανα ουζακι.
«Βαρεθηκα το συγλινο,
Το τσιπουρο,
Τ απακι, βουτω να βγαλω αχινους να πιω κανα ουζακι!!!»

                                           Στρατης Παναγος